instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

KROZ BEČEJ: Devetnaesti Susret narodnog stvaralaštva „Ričaj” u Bečeju

TV Bečej • Agota Varga • 22. novembar 2022. • 07:51 •

KROZ BEČEJ: Devetnaesti Susret narodnog stvaralaštva „Ričaj” u Bečeju

U Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor u Bečeju po devetnaesti put organizovan je Susret narodnog stvaralaštva „Ričaj”. Ova tradicionalna manifestacija za clj ima da dečijim i omladinskim ansamblima, pevačima i solistima narodne muzike omogući da predstave svoj rad i stvaralaštvo, kao i da se međusobno druže.

Na dvodnevnoj manifestaciji u okviru gala programa, pored domaćih grupa, predstavili su se i gosti iz Novog Sada, Sente i Mađarske, ali ni ove godine nije izostalo veče cimbala sa poznatim umetnicima ovog instrumenta, koncerti, radionice rukotvorina, vašar, igraonice, časovi narodnih igara i pesama, promocija narodnih instrumenata, kao ni narodne bajke.

Manifestacija nije takmičarskog karaktera, tako da su izvođači mogli bez napetosti i treme da predstave svoje umeće u igranju foklora i pevanju narodnih pesama svojim vršnjacima i publici, rekao je Balaž Česak, organizator Susreta narodnog stvaralaštva „Ričaj”.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Susreta narodnog stvaralaštva „Ričaj” su Nacionalni fond za kulturu iz Budimpešte, Opština Bečej, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Fond „Čori Šandor” i štamparija „Luks” iz Bečeja, dok je suorganizator Mreža kuća tradicije – Vojvodina.

Tekst je realizovan u okviru projekta „Kroz Bečej”, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad