instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Pevačka grupa „Selence” promovisala svoj prvi CD

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 11. oktobar 2022. • 07:36 •

Pevačka grupa „Selence” promovisala svoj prvi CD

Ovog leta se pojavio prvi samostalni CD pevačke grupe „Selence” Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor” u Bečeju. Tim povodom je održana promocija u vidu koncetra u maloj sali tog udruženja.

Pevačka grupa „Selence” je osnovana 2000. godine i od onda neprestano funkcioniše. Prema rečima Ane Kišimre Serde, koja od početka vodi ovu grupu, za njih je veoma važno da se upoznaju sa mađarskim i vojvođanskim narodnim i tradicionalnim pesmama i da nauče njihove lokalne jezičke karakteristike.

Članice pevačke grupe su: Eva Andruško Karačonji, Antonela Gal, Gabriela Karačonji, Karina Kiš, Kata Lukač, Šara Lukač, Kinga Molnar, Timea Pastor, Žužana Sabo, Žofi Serda, i Ana Kišimre Serda, kojoj je za izvanredan stručni rad u oblasti vođenja pevačke grupe 2019. godine dodeljena nagrada pedagoškog nivoa od strane stručnog žirija u Horgošu, na „Durindu”, Festivalu vojvođanskih narodnih pesama i orkestara, a 2021.godine dobila je nagradu „Aniko Bodor”.

Pevačka grupa „Selence” je, inače, ostvarila mnoštvo uspeha na brojnim takmičenjima, a osvojila je čak pet puta i Veliku nagradu na finalu Karpatskog basena na takmičenju narodne muzike „Lajoš Vaš” u Budimpešti.

Žužana Sabo je članica pevačke grupe “Selence” već šest godina. Kako kaže, a veoma joj mnogo znači to što može da učestvuje u svemu što ova grupa predstavlja i daje, a snimanje u studiju je još vise zbližilo  članice ovog ansambla i svima je pružilo ogromno iskustvo.

U okviru promocije kao gosti su nastupali članovi grupe “Fokoš”, a pozdravni govor je održao Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara.

CD pevačke grupe “Selence” je u prvom krugu izdat u 200 primeraka, koje je publika mogla da kupi po ceni od 500 dinara.

Koncert promociju i izdavanje CD-a podržao je Nacionalni kulturni fond iz Budimpešte i Fondacija “Šandor Čori”.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena