instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Predstavljena knjiga dr Arpada Papa u Spomen kući „Tan”

TV Bečej • Agota Varga • 1. jul 2022. • 08:06 •

Predstavljena knjiga dr Arpada Papa u Spomen kući „Tan”

Knjiga doktora Arpada Papa pod nazivom „Južni Sloveni u Parizu – Hronika i dokumenti crtanja jedne granice”, predstavljena je u Bečeju u Spomen kući „Tan”.

Knjiga prilazi Trijanonskim mirovnim pregovorima iz južnoslovenske perspektive i potkrepljena je dokumentarnom građom posle Prvog svetskog rata, prikupljenom u srpskim arhivima, koja sadrži i mađarske prevode zvaničnih srpskih i francuskih dokumenata.

Na ovoj promociji javnosti je predstavljen novi pristup dva događaja i perioda, koji su presudno uticali na život ovdašnjih Mađara.

Autor je istakao da su mu mnogi dokumenti pomogli da ova knjiga bude čitljiva, kao što su rukopisni dokumenti Matice srpske u Novom Sadu, Jugoslovenskog arhiva u Beogradu, rukopisni arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti.  Ovi dokumenti do sada nisu bili pristupačni na mađarskom, ali većina njih ni na srpskom jeziku.

Na promociji sa autorom ove knjige je razgovarao istoričar Gergelj Gabor Barat, koji nam je otkrio da je i sam pronašao nove informacije i mnoštvo zanimljivosti u knjizi, koja je inače čitljiva i za laike, i preporučuje je svima, jer čitanjem ove knjige možete upoznati sasvim drugu stranu Pariske mirovne konferencije i Trijanona.

Izdavač knjige i organizator ovog događaja je Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara, a promocija je realizovana uz podršku Vlade Mađarske i Fondacije Betlen Gabor.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad