instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Nedelja džentlmena: Predstavljena numizmatika Bečeja kroz vekove

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 7. jun 2022. • 12:05 •

Nedelja džentlmena: Predstavljena numizmatika Bečeja kroz vekove

„Monetarna prošlost Bečeja i okoline“ naziv je predavanja Raška Ramadanskog, arheologa i kustosa Gradskog muzeja u Bečeju, koje je održano sinoć u Narodnoj biblioteci u okviru manifestacije „Nedelja džentlmena“.

Reč je o zanimljivom predavanju, o tome kada i kakav se sve novac koristio na prostoru Bečeja i okoline, različitosti novca koji je bio u upotrebi na ovim prostorima počev od praistorije, preko antike i u stvari nastanka novca kao sredstva robno-novčane razmene, pa sve kroz srednji i novi vek.

Ova tema je interesantna iz više razloga, i to ne samo za stručnjake, arheologe i istoričare zavičaja, već i za sve ovdašnje žitelje, jer postoji ''neka tajna veza'' koja spaja naš kolektivni identitet i našu zajedničku kulturu sa istorijom novca u ovom podneblju, a kako ističe Ramadanski Bečej i okolina mnogo duguju reci Tisi.

Poslednjih godina konkretno na numizmatičkoj zbirci urađeno je mnogo, što u vidu digitalizacije arhive, što u vidu obrade postojećeg materijala, ali i u smislu akvizicije novog materijala kazao je Ramadanski. On je dodao da će nakon ovog teorijskog predavanja, uskoro zainteresovani građani moći da pogledaju i postavku u Gradskom muzeju u Bečeju.

Za Raška se može slobodno reći da možda i nema većeg stručnjaka u Srbiji kada je u pitanju numizmatika, a podsetićemo da je upravo on bio taj koji je otkrio da je prvi srpski kovani novac dva veka stariji nego što se mislilo.

Raško je do sada opredelio i objavio više hiljada primeraka antičkog, srednjovekovnog i novovekovnog novca, odlikovanja i plombi. Autor je više samostalnih naučnih radova i monografskih priloga, objavljenih u Srbiji i inostranstvu. Redovni je član Evropske asocijacije arheologa, Srpskog arheološkog društva, Matice Srpske i upravnik je Kulturno-istorijskog društva „Jovan Muškatirović”.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena