instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Muški hor „Botra“ obeležio 10 godina rada i postojanja

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 12. oktobar 2021. • 17:11 •

Muški hor „Botra“ obeležio 10 godina rada i postojanja Muški hor "Botra" (TV Bečej)

Muški hor „Botra“ koji funkcioniše u okviru Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“ u Bečeju svečanim programom je obeležio svoj jubilej - 10 godina postojanja i rada.

Hor je osnovan 11. septembra 2011. godine, baš na Dan mađarske pesme. Prema rečima osnivača, cilj i smisao njihovog delovanja je negovanje lokalne tradicije, posebno promovisanje narodnog blaga, narodnih pesama našeg kraja, a isto toliko je važna i moć zajedničkog pevanja i druženja za izgradnju zajednice.

Dosadašnji rad muškog hora „Botra“ nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima, kako u inostranstvu tako i u našoj državi na koja su, kako kažu, izuzetno ponosni.

Hor „Botra“ je između ostalog osvojio veliku nagradu Vaš Lajoša na finalu takmičenja narodne muzike Karpatije 2014. godine, dostigao je stepen Zlatnog pauna na državnoj kvalifikaciji ansambala narodne muzike 2016. godine, godinu dana kasnije osvojio je veliku nagradu Zlatnog pauna u Egeru, 2018. godine stručni žiri Durinda dodelio je horu „Botra“ nagradu „Aniko Bodor“ za autentično tumačenje sopstvenog narodnog muzičkog nasleđa, 2019. godine na osnovu odluke Komisije za narodnu muziku „Kota“ dobio je štafetu narodne muzike „Kota“ zbog negovanja i interpretacije narodne muzike na visokom nivou.

Osim muškog hora na jubilarnom događaju nastupili su i horovi sa kojima je „Botra“ u proteklih nekoliko godina razvila profesionalne i prijateljske odnose. Pevao je ženski i muški hor iz Čoke, ženski hor iz Sente i Gunaroša, gosti iz susedne Mađarske iz Morahaloma, kao i hor „Dudolo“ iz Bečeja. Nastupao je i Laslo Barat koji je svirao na mađarskom narodnom instrumentu.

Muški hor "Botra" predstavio se, između ostalog, pastirskim, vojničkim, slavonskim-vinskim i svadbenim pesmama.

Na kraju programa svi učesnici, su dobili  poklon CD  muškog hora „Botra” pod nazivom „Botra 10” , koja je izdata za desetogodišnji jubilej.

Događaj je realizovan uz podršku Nacionalnog kulturnog fonda iz Budimpešte, Fondacije Betlen Gabor, Fonda Čori Šandor, opštine Bečej, farbare „Farbar”, Vrtlarnice Sabo Ignaca, pekare „Letti” i vinarije „Vinartos”.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad