instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Bačko Gradište: Mobom renovirali plesnu salu KUD „Đeram“

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 19. jul 2021. • 13:14 •

Bačko Gradište: Mobom renovirali plesnu salu KUD „Đeram“

Da moba, kao stari srpski običaj, i dalje opstaje u seoskim sredinama najbolje govori primer stanovnika Bačkog Gradišta, koji su se okupili kako bi zajednički renovirali plesnu salu i prostoriju za druženje tamošnjeg Kulturno-umetničkog društva „Đeram“.

Entuzijasti sela, preduzetnici, roditelji čija deca se bave folklorom sakupili su više od 300.000 dinara kako bi prostorije „Đerma“ bile privedene nameni. Inače, članovi društva su se godinama unazad dovijali kako bi probe održavali u što adekvatnijim uslovima, a u tome im je pomogla OŠ „Svetozar Marković“ omogućivši im korišćenje svojih prostorija. Ipak, od nedavno su svoji na svome, a to će im omogućiti kvalitetniji rad sa svim grupama.

Za buduću predsednicu društva Danijelu Kiš, koja je šest godina unazad deo rekreativnog veteranskog sastava KUD „Đeram“, folklor je sastavni deo života u selu, budući da on okuplja sve generacije meštana.

Zato ne čudi što je u velikoj mobi učestvovalo najmanje 40 ljudi. Osim u novcu, pojedinci su pomogli kroz konkretne građevinsko-molerske radove.

Malu, ali ne i beznačajnu pomoć, pružila je i Mesna zajednica Bačko Gradište obezbedivši deo materijala za sanaciju, dok je Opština Bečej obezbedila dva klima uređaja.

Folklorašima u Bačkom Gradištu nedostaje još sanitarni čvor, jer su do sada koristili toalete koji pripadaju Jankovićevoj sali, a ona je restitucijom vraćena vlasnicima. Ujedno, trebalo bi renovirati hodnik. U društvu se nadaju da će do kraje ove godine uraditi projekat, nakon čega će početi da prikupljaju novčana sredstva.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena