instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Šta će biti sa zadužbinom Bogdana Dunđerskog?

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 22. februar 2023. • 10:55 •

Šta će biti sa zadužbinom Bogdana Dunđerskog?

„Porodica Dunđerski - građanska kultura srpske Vojvodine“ naziv je zbornika radova koji je predstavljen u velikoj sali Skupštine opštine Bečej.

Reč je o 15 naučnih radova nastalih 2021. godine čiji su autori priznati stručnjaci iz oblasti istorije, istorije književnosti, istorije umetnosti, istorije arhitekture i prava, a zbornik se ne bavi samo porodičnom istorijom Dunđerskih, već i istorijskom sudbinom srpskog građanstva.

Ipak, Bečejci su mahom došli kako bi potražili odgovore na pitanje šta će biti sa dvorcem Bogdana Dunđerskog i tamošnjim kompleksom, koji je već dve godine zaključan.

Po zahtevu Matice srpske, u procesu restitucije, koji traje više od jedne decenije, rešavaju se imovinsko-pravni odnosi.

Nakon što je MK grupa izašla iz dvorca, zabeleženo je više slučajeva devastiranja kompleksa. Najpre su posečena stabla oko kapele, potom je pukla vodovodna cev, a nakon toga je obijen nekoliko puta i tom prilikom su, sumnja se, ukradene slike iz dvorca, a iz ergele je otuđena oprema za konjarstvo.

Uprkos tome što je 2021. godine iz Ministarstva kulture i informisanja najavljen lex specialis koji bi ubrzao vraćanje dvorca Bogdana Dunđerskoj Matici srpskoj, do danas on nije usvojen.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad