instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Društvene igre korisne za jačanje kognitivnih sposobnosti obolelih od multiple skleroze

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 21. novembar 2022. • 09:09 •

Društvene igre korisne za jačanje kognitivnih sposobnosti obolelih od multiple skleroze

„Više od igre“ naziv je programa Društva multiple skleroze Vojvodine koje je održano u Bečeju uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Program je okupio tridesetak učesnika, predstavnika srodnih udruženja iz različitih krajeva Vojvodine, koji su u prostorijama Udruženja multiple skleroze organizovali susret društvenih igara.

Procenjuje se da od 30 do 70 odsto obolelih od multiple skleroze razvija neki vid kognitivnog oštećenja, a poremećaji najčešće obuhvataju domen pažnje i pamćenja. Društvene igre su veoma korisne kada se dodaju terapijskim tretmanima za poboljšanje funkcija mišića ili nerava.

Inače, Udruženje multiple skleroze Bečej sa radom je počelo još 1996. godine, a od 2005. godine je od Gerontološkog centra dobilo na korišćenje prostor u Novom selu u ulici Jožef Atile.

Multiple sklerozu vrlo često prate i razni poremećaji, poput depresije, osnaživanje kognitivnih sposobnosti vodi ka smanjenju simptoma depresije.

Multipla skleroza ne mora nužno da bude fizički vidljiva, ali je ograničavajuća za većinu obolelih, te je umor je jedan od najčešćih faktora, objašnjava predsednica vojvođanskog društva i dodaje da udruženja rade kako na osnaživanju obolelih, tako i njihovih porodica.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena