instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Živa biblioteka u Spomen kući „Tan“

TV Bečej • Agota Varga • 29. april 2022. • 10:31 •

Živa biblioteka u Spomen kući „Tan“

U organizaciji OŠ „Zdravko Gložanski“ iz Bečeja i Društva intelektualaca braće „Tan“, juče je po prvi put održana Živa biblioteka u Spomen kući „Tan“ u okviru Dana demokratske kulture.

Program Žive biblioteke je kod nas još uvek inovativna metodologija, mada  u svetu funkcioniše već od 2000. godine, kazala je Margarita Berček, psiholog OŠ „Zdravko Gložanski“ i jedan od organizatora i osnivača ovog programa. Ona je dodala da ova škola već pet godina radi na unapređenju demokratskih kompetencija u Savetu Evrope. U prošloj školskoj godini su zajedno sa Društvom intelektualaca braće „Tan“ u okviru programa „Budi mi prijatelj“ održavali obuke o prevenciji diskriminacije grupi učenika, koji su od tada učestvalali na brojnim aktivnostima o toj temi. Ova školska godina je takođe namenjena prevenciji diskriminacije.

Cilj programa Žive biblioteke je da se učesnici u direktnom kontaktu suoče sa svojim predrasudama, a ovo je ujedno i dobar način učenja iskustava. Ovaj proces je veoma mnogo značio i živim knjigama, al i volonterima.

U realizaciji programa Žive biblioteke učestvovalo je deset nastavnika i 11 volontera viših razreda iz pomenute osmoletke, a žive knjige su personalizovale priče 13 različitih osoba sa invaliditetom.

Program Žive biblioteke je u opštini Bečej samo prvi korak ka prihvatanju različitosti, zaključili su učesnici.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad