instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Komemoracija povodom Dana mađarske revolucije

TV Bečej • Agota Varga • 15. mart 2022. • 10:53 •

Komemoracija povodom Dana mađarske revolucije

Svečanim programom i polaganjem venaca održana je komemoracija povodom 15. marta, Dana mađarske revolucije 1848/49. godine, u organizaciji OŠ ”Petefi Šandor”, Narodne biblioteke Bečej i MKD „Petefi Šandor” iz Bečeja.

Pre tačno deset godina u Vojvodini, u Bečeju je postavljen prvi spomenik, koji predstavlja Šandora Petefija u celoj veličini. Okupljeni su na ovom mestu odali počast mađarskoj revoluciji iz 1848/49. godine i samom Petefiju, koji se za slobodu svog naroda borio perom i mačem.

Svečani program je otvoren sa mađarskom himnom u izvođenju horova MKD „Petefi Šandor” i Leone Varnju, a svečani govor je održala Aneta Sekrenj.

U svečanom programu pod nazivom „Snaga, vernost i nada”, koju je sastavio Engelbert Sič Budai, nastavnik mađarskog jezika i književnosti u OŠ „Petefi Šandor” u Bečeju, učestvovali su učenici ove osmoletke, a horski nastup horova „Dudolo” „Botra” i „Selence” su pripremili Ana Kišimre Serda i Andraš Serda.

Svečani program se završio sa polaganjem venaca na spomenik Petefi Šandora. Svoje vence postavili su najpre organizatori događaja, zatim predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine,  predstavnici Opštine Bečeja, predstavnici mađarskih političkih stranaka, Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, kao i učenici OŠ „Petefi Šandor”, i predstavnici Civilnih organizacija Kruga intelektualaca braće „Tan”, predstavnici Umetničkog takmičenja srednjoškolaca, i predstavnici „Ekobečeja”.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena