instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Održano predavanje o arhitekti Đuli Petrovcu

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 30. novembar 2021. • 13:10 •

Održano predavanje o arhitekti Đuli Petrovcu

U velikoj Sali Opštine Bečej minulog petka je održano dvojezično predavanje o životu i stručnom radu našeg sugrađanina, arhitekte Đule Petrovca. Predavač je bio župnik Laslo Fuderer, a događaj je otvorio  bečejski hor Skola Kantorum, koji ove godine obeležava 25 godina postojanja i rada.

Đula Petrovac je rođen u Bečeju 26. marta 1877. godine. Bio je arhitekta, građevinski inženjer, geodet, profesor na fakultetu, pisac stručnih radova, političar i aktivan vernik, koji je planirao, gradio, proširivao, rekonstruirao,  restaurirao i obnovio mostove, crkve, škole, bolnice i privredne objekte.

Rimokatolička crkva Uznesenje Blažene Device Marije u Bečeju, sagrađena 1830. godine, dosad je dva puta ozbiljnije obnavljana. 1917. godine je rekonstruisana po projektu Đule Petrovca, a od  tada su na njoj izvođeni samo manji radovi. Na 100. godišnjicu završena je fasada, čime je obnovljena lepota koju je dizajnirao Đula Petrovac pre jednog veka, kazao je Laslo Fuderer, i dodao da u našoj užoj okolini možemo istaći proširenje crkve u Bačkom Gradištu, kao i restauraciju crkve u Adi, takođe dela našeg sugrađanina.

Predavanje je realizovano uz podršku Opštine Bečej i uz pomoć poljoprivrednika i privatnih preduzetnika iz Bečeja.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena