instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Održano tradicionalno takmičenje u pripovedanju bajki

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 1. oktobar 2021. • 14:29 •

Održano tradicionalno takmičenje u pripovedanju bajki

U organizaciji Narodne biblioteke Bečej i Mađarskog pozorišnog udruženja „PEREM“ održano je 15. tradicionalno takmičenje u pripovedanju bajki. Ovom manifestacijom je ujedno obeležen Dan mađarske narodne bajke i sećanje na velikog mađarskog pisca bajki Eleka Benedeka.

Na takmičenju je ove godine svoje umeće u pripovedanju  prikazalo 53 osnovnoškolaca opštine Bečej, raspoređenih u tri uzrasne grupe.

Iz ovog takmičenja nisu izostala ni deca predškolskog uzrasta i prvih razreda. Oni su učestvovali sa likovnim radovima, ilustracijom bajki. Na konkurs su  pristigla 73 rada, koje je ocenjavala Eleonora Stepanov Tol, diplomirani likovni umetnik. Žiri u kategoriji drugih i trećih razreda radio je u sastavu Žofija Mađar, članica Narodnog pozorišta iz Subotice i Piroška Ferčik Kiš, nastavnica mađarskog jezika i književnosti, bibliotekarke, dok je starije učesnike ocenjivala Viktorija Zakinski Toma, spisateljica i Enike Deak, nastavnica mađarskog jezika i književnosti.

U konkurenciji drugih i trećih razreda treće mesto su podelili Žofija Hodi i Mikša Horvat, drugo mesto pripalo je Aronu Bartusu, a prvu nagradu osvojila je Dorka Horvat. Posebne nagrade u ovoj kategoriji dodeljene su Riti Tripolski, Hani Sabo i Noemi Tot.

U konkurenciji četvrtih i petih razreda žiri je dodelio posebnu nagradu Kingi Zedi, dve treće nagrade osvojili su Lara Rafai i Lorand Nađ. Drugo mesto pripalo je Šimonu Batoriju, a u ovoj kategoriji prvo mesto osvojila je Oršolja Ferenci.

U konkurenciji šestih i sedmih razreda titula najboljeg pripovedača bajki pripala je Iveti Kišutcai, Viola Salma je osvojila drugo mesto, a treće mesto u ovoj kategoriji dele Larisa Farkaš i Aron Sabo. Žiri je podelio i posebne nagrade za Dominik Deak, Balaž Semendri i Vile Konc.

U konkurenciji dece predškolskih uzrasta prvo mesto osvojila je Ana Hegediš, drugo mesto pripalo je Dorini Koliger, a treće mesto su podelili Edina Tot i Bence Horvat. U konkurenciji prvih razreda prvo mesto osvojila je Žoka Mešter, na drugom mestu je završio Čanad Konc, a treće mesto pripalo je Noemi Albahari i Danielu Drapošu.

Takmičenje u pripovedanju bajki realizovano je uz podršku Mađarskog fonda nacionalne kulture i Ministarstva za ljudske resurse u Budimpešti,  uz učešće Univerziteta nauke „Etveš Lorand“.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena