instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Školske torbe i pribor za 155 đaka prvaka koji pohađaju nastavu na mađarskom

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 1. septembar 2021. • 11:42 •

Školske torbe i pribor za 155 đaka prvaka koji pohađaju nastavu na mađarskom

Predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta uručili su đacima prvacima četiri bečejske osnovne škole donaciju u vidu školskih torbi i pribora. Osnovne školske potrepštine,  koje su obezbedili Kabinet Ministarstva državnog sekretarijata za nacionalnu politiku mađarske vlade,  Fondacija Betlen Gabor i Savez Rakoci, dobilo je 83 novopečenih školaraca.

Đaci prvaci su preuzeli svoje poklone na svečanosti povodom početka nove školske godine koja je održana u MKD „Petefi Šandor”. Majka sedmogodišnjeg Akoša, Ana Šimon Bonifart nam je rekla da on s nestrpljenjem čeka da sedne u školsku klupu.

Roditelji su istakli da im ova pomoć mnogo znači.

Đak prvak Lazar Babenjac se takođe obradovao poklon paketu, a  raduje se i početku školske godine.

U Vojvodini će ove godine biti više đaka prvaka koji će nastavu pohađati na mađarskom jeziku, nego prethodnih godina, i to je pozitivna promena, istakao je Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Sekretarijata za nacionalnu politiku mađarske vlade.

Emeše Đere Dečov, član Mađarskog nacionalnog saveta kaže da u Opštini Bečej, godinama unazad, više od 150 đaka kreće u prvi razred na mađarskom nastavnom jeziku.

Narednih dana, poklone će dobiti i prvaci iz Bačkog Petrovog Sela i Bačkog Gradišta. Sa bečejskim školarcima, biće ih ukupno 155.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena