instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Zamislite želju pred večerašnji “pljusak”

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 12. avgust 2021. • 13:38 •

Zamislite želju pred večerašnji “pljusak”

Ukoliko imate neku neostvarenu želju, a verujete da ih „zvezde padalice“ ostvaruju, danas i sutra je pravo vreme da odete u neosvetljene delove grada u toku večernjih i jutarnjih časova i prisustvujete pravoj kosmičkoj manifestaciji koju potpisuje meteorska kiša zvana Perseidi.

Tokom godine mnoge meteorske kiše “padaju” nad našim glavama. Neke su većeg, a neke manjeg intenziteta. Sada je trenutno u toku “pljusak” Perseida.

Perseidi su meteorska kiša koja nas oduševljava svojim intenzitetom svake godine od 25. jula do 18. avgusta, a najveći zenitski prosek po času očekuje se večeras i sutra u toku noći. Prosečan zenitski prosek po času za Perseide je 80 meteora. Međutim, dešavalo se da taj broj bude i preko 100, ističu na sajtu Svemir.blog.

Perseidi, u stvari, predstavljaju ostatke komete 109 P/ Swift-Tuttle koja je otkrivena 1862. godine i koja oko Sunca obiđe za 130 godina.

Zemljina atmosfera nas štiti od udara većih meteora u kiši Perseida i tada uživamo u jačem bljesku na nebu, prilikom sagorevanja većih fragmenata.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda se za nekoliko sekundi desi pravi “pljusak”.

Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h, dok je oko 2h ujutru idealno vreme. Ako neko ima mogućnosti da neku od ovih noći provede na nekom neosvetljenom mestu dalje od gradskog svetla uživaće u meteorskoj kiši.

Oni koji uvek požele neku želju kada vide “zvezdu padalicu”… možda im ponestane  želja, jer teško da neko može imati toliko želja, koliko će “zvezda padalica” videti tokom ovih noći.

IZVOR: Svemir.blog

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena