Yunet
 

Društvo

Donacije potomaka starih vršačkih porodica

TV Banat • Redakcija TV Banat • 13. januar 2023. • 14:45 •

Donacije potomaka starih vršačkih porodica

Muzička škola „Josif Marinković“ od potomaka Feliksa Milekera, osnivača Gradskog muzeja u Vršcu, dobila je na poklon čembalo, instrument koji sada imaju samo dve muzičke škole u zemlji. Svečani koncert barokne muzike „ Kod Vršačkog triptiha“ priredili su učenici i profesori škole.

U Gradskom muzeju u Vršcu godina za nama zaokružena je uz svečanost priređenu kod triptiha Paje Jovanovića uz sećanje na kulturne vrednosti grada.

Koncert barokne muzike, koji je sve posetioce vratio u vreme negovanja klasične muzike u ovom banatskom gradu, upriličen je zahvaljujući poklonu potomaka Feliksa Milekera Juliusa Pasta i Kamile Julius Past, koja je poklonila flautu mladjim naraštajima.

Zahvaljujući donaciji muzička škola u Vršcu moćiće da otvori odsek za ranu muziku i učenicima pruži priliku da se predstave u jednom novom svetlu, i svetu do sada manje poznatom vršačkoj publici.

Izložba „Sjaj ruskih slikara“ koja je privukla pažnju javnosti takodje je događaj vredan spomena i zahvalnice uručene autoru Vladimiru Pešiću, koji je svojim izloženim delima probudio senke prošlosti Rusa.

Gradski muzej u Vršcu ove godine obeležiće 100.godina od rođenja Nikite Tolstoja,našeg najčuvenijeg slaviste, praunuka ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena