instagram
 
instagram

Zdravlje

Održana vanredna akcija prikupljanja krvi u Vrbasu

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 16. novembar 2022. • 12:26 •

Održana vanredna akcija prikupljanja krvi u Vrbasu Foto: TV Bačka

Predstavnici Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine održali su u Vrbasu još jednu akciju prikupljanja krvi i krvnih derivata. U prostorijama Opštinske organizacije Crvenog krsta, koji je partner Zavodu u ovom humanom poslu, akciji se odazvalo tridesetak naših sugrađana. Planirano je da se prikupi isto toliko jedinica krvi pa se akcija može smatrati solidnom. Ipak, transfuziolozi ističu da je trenutna situacija nepovoljna. Usled toga sve su češća namemska prikupljanja krvi, što takođe sugeriše da u zdravstvenom sistemu postoji deficit po pitanju ove dragocene tečnosti.

Važno da se akcijama što više odazivaju mladi jer, prema statistikama, prosečan davalac krvi u Srbiji već je u odmaklim četrdedestim godinama. U opštini Vrbas veliki je broj davalaca koji su krv dali više od dvadeset, trideset, pa i pedeset puta.

Osim što je bezbolno, davanje je i zdravo. Kako pojašnjavaju transfuzioloci, ”tečni” deo krvi se nadoknadi iz rezervi za tridesetak minuta posle davanja, a ćelijski elementi za 30 do 60 dana. Najsporije se nadoknađuje gvožđe i zato je razmak između dva davanja 3 do 4 meseca. Sledeća akcija davanja krvi u Vrbasu, takođe vanredna, biće održana u utorak, 29. novembra na istom mestu u terminu od 8 do 11 časova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena