instagram
 
instagram

Zdravlje

Održana redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Srbobranu

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 9. jun 2022. • 13:33 •

Održana redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Srbobranu

Dobrovoljni davaoci krvi u Srbobranu odazvali su se u značajnoj meri još jednom pozivu upućenom iz Crvenog krsta Srbobrana i pokrajinskog Zavoda za transfuziju. Krv je na redovnoj junskoj akciji dalo više desetina humanih Srbobranaca. Akcije se u tom mestu održavaju na svaka tri meseca i uvek ih odlikuje priličan broj davalaca. Mnogi među njima donirali su krv i više od stotinu puta. Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Srbobrana u opisu posla je rad na promociji prikupljanja krvi i krvnih derivata. Uz druge aktivnosti kojima promovišu humane vrednosti, ova na najdirektniji i najevidentniji način doprinosi javnom zdravlju. Najvažnija karika u tome su volonteri ove organizacije i naravno nesebični ljudi koji daju krv.

Osobe ženskog pola krv mogu da daju na svaka četiri meseca. Osobe muškog pola to mogu da čine na svaka tri meseca. Za poslednjih trideset i nekoliko godina, Srbobranac Silvester Erdelji dao je krv više od stotinu puta. Mobilna ekipa Zavoda za tranfuziju krvi iz Novog Sada imala je dosta posla u sali Doma kulture u Srbobranu gde je održana akcija,  jer su davaoci konstantno pristizali.

Predstoje meseci u kojim se zbog godišnjih odmora broj prikupljenih jedinica krvi dodatno smanji, pa je i to razlog više da se apeluje i na one koji do sada nisu davali krv da to učine. Akcija u Srbobranu može se smatrati uspešnom jer će znatno obogatiti zalihe krvi, ali svakako je potrebno da se ovakav trend nastavi i u drugim mestima gde se ove akcije održavaju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena