instagram
 
instagram

Servisne informacije

Obaveštenje učenicima i studentima korisnicima porodične penzije

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 13. septembar 2022. • 14:08 •

Obaveštenje učenicima i studentima korisnicima porodične penzije Foto: TV Bačka

Početak nove školske i univerzitetske godine znači i obavezu korisnika porodičnih penzija − dece kojima je školovanje uslov za korišćenje prava, da Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje dostave potvrde o školovanju.

Potvrde, odnosno dokaz o pohađanju odgovarajuće škole ili fakulteta treba dostavljati blagovremeno, odmah po upisu svake školske godine. Krajnji rok do kada učenici koji koriste porodične penzije, a stariji su od 15 godina, moraju da dostave potvrde o školovanju da im ne bi bila obustavljena isplata prinadležnosti je 20. septembar. Studenti to moraju da učine do kraja oktobra.

Osim podataka o identitetu učenika, odnosno studenta, i ustanove koja je izdaje, potvrda treba da sadrži i podatke o tome na koju školsku godinu se odnosi, kao i o statusu koji učenik ili student ima u toj školskoj godini. Na potvrde, koje se mogu predati lično ili poslati poštom filijali Fonda koja im isplaćuje penziju, neophodno je upisati i matični broj roditelja po kome se penzija koristi.

Učenici, inače, imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, ali najkasnije do navršenih 20 godina života, a studenti koji pohađaju visokoškolske ustanove do navršene 26. godine. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između različitih kategorija studenata – samofinansirajućih i studenata čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije.

Neblagovremeno dostavljanje potvrde usloviće privremenu obustavu isplate porodične penzije, da bi se izbegla preplata, a isplata će se nastaviti kada učenik/student koji je korisnik porodične penzije dokaže da je upisao godinu.

Podsećamo decu porodične penzionere da, osim Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, dokaze o školovanju treba da dostave i inostranim nosiocima osiguranja kod kojih su ostvarili pravo na penziju, ukoliko je to predviđeno propisima druge države, a takođe i da je potrebno da Fond obavezno obaveste u slučaju da se zaposle ili počnu da obavljaju samostalnu delatnost dok koriste penziju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad