instagram
 
instagram

Kultura

Obeležen Dan Javne biblioteke „Danilo Kiš“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 22. februar 2023. • 15:35 •

Obeležen Dan Javne biblioteke „Danilo Kiš“ Foto: TV Bačka

Kao i svake godine, unazad više od tri decenije, Javna biblioteka „Danilo Kiš“ svečano je obeležila svoj dan, odnosno datum rođenja našeg poznatog književinka čije ime nosi. U prisustvu brojnih zvanica, zaposlenih, najvernijih čitalaca i učesnika programa proslavljen je praznik ustanove koja je dosta starija, ali koja od 1991. godine praznuje jubilej značajnog srpskog i jugoslovenskog romanopisaca, esejiste i akademika. U prvom delu svečanosti nastupili su pesnici Igor Mirović, Blagoje Baković i Miroslav Aleksić koji su se predstavili stihovima. Aleksić je početkom devedesetih godina prošlog veka bio upravnik ove Biblioteke. Jedan je od zaslužnih što u nazivu ustanove stoji ime Danila Kiša.

Javna biblioteka „Danilo Kiš“ raspolaže fondom većim od 100.000 knjiga. Ima više od 3.500 aktivnih članova-korisnika. Samo u prošloj godini oni su pozajmili više od 50.000 naslova. I ovoga puta nagrađeni su čitaoci koji su pojedinačno pozajmili i pročitali najviše knjiga. Oni dolaze sa svih sedam odeljenja i iz svih naseljenih mesta opštine Vrbas.

Ustanova se bavi i izdavačkom delatnošću. Intenzivno objavljuje knjige brojnih autora, a već deceniju i po i časopis za književnost, umetnost i kulturu „Trag“. Petu godinu za redom dodeljuje se i nagrada „Nebojša Devetak“ za nabolji prilog objavljen u tom časopisu. Ustanovljena je u spomen na urednika lista, pesnika i radnika Biblioteke. Ove godine dodeljena je književniku Andriji Raduloviću. Naredni broj Traga biće 73. po redu. U njemu je do sada objavljeno više od 2200 priloga i tekstova. Vrbaska biblioteka značajna je i za održavanje Festaivala poezije mladih, prestižne književne manifestacije koja se održava već više od pet decenija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena