instagram
 
instagram

Kultura

KROZ VRBAS: U Savinom Selu održan prvi koncert klasične muzike

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 28. novembar 2022. • 20:36 •

KROZ VRBAS: U Savinom Selu održan prvi koncert klasične muzike

U Savinom Selu, u opštini Vrbas, održan je prvi koncert klasične muzike. Nastupili su novosadski umetnici, kvartet Pneuma i sopran Olivera Bolta, uz pratnju pijaniste Jožefa Ritera. Koncert je deo projekta "Zrna" koji realizuje udruženje građana Dunavska sonata, u okviru kog se  drugu godinu zaredom održavaju koncerti klasične muzike u manjim mestima u Vojvodini kako bi se kulturna dešavanja delom izmestila iz velikih centara, a umetnici i lokalna zajednica podstakli da aktivno kreiraju kulturnu scenu u svom mestu. Pokrovitelj ovogodišnje koncertne sezone je Pokrajinska vlada, a manifestaciju podržava i Ministarstvo kulture. Specijalni gost na veoma posećenoj priredbi u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Savinom Selu bio je pesnik Blagoje Baković, koji je govorio stihove iz poeme "Zrno soli".

Kvartet "Pneuma" koji čine Dimitrije Beljanski, Andrijana Rajić, Nina Henig i Stefan Milojević. U repertoar su uvrstili dela Arnoa Babadžanjana, savremenih kompozitora Meredita Monka, Japanca Ruičija Sakamota, Džejmsa Lasta, ali i kompozicije srpskih autora Jovane Filipović i Dimitrija Beljanskog, pijaniste Pneume.

Sopran Olivera Bolta u klavirskoj pratnji Jožefa Ritera, pobrala je velike simpatije izvodeći delo Vase Živkovića "Ako tebe ljubit' ne smem", napolitansku pesmu "Santa Lucija" i "Tamo daleko". Prema rečima, Milice Trifunov, direktora "Dunavske sonate" nastup u Savinom Selu ima izuzetan značaj zato što svaki kulturni sadržaj ili manifestacija ima višestruko veću vrednost, ako su upriličeni u manjoj sredini.

Prvi koncert, u okviru ovogodišnje turneje "Zrna" održan je u Velebitu pored Kanjiže. Kuriozitet je da je više od polovine žitelja tog mesta prisutvovalo priredbi. U okviru manifestacija širom Vojvodine priređuju se i "Zrnca", muzičke radionice namenjene deci koja sa članovima kvarteta "Pneuma" razgovaraju o muzici, ali se i oprobavaju u sviranju instrumenata.

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “Kroz Vrbas” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Vrbas. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena