instagram
 
instagram

Kultura

Kroz Vrbas: Premijera predstave „Jožef Pehan - Život i vreme“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 21. novembar 2022. • 16:09 •

Kroz Vrbas: Premijera predstave „Jožef Pehan - Život i vreme“ Foto: TV Bačka

Učenici vrbaske Gimnazije kao glumci u predstavi „Jožef Pehan – Život i vreme“ uspešno i verodostojno dočarali su život i vreme u kome je stvarao ovaj svestrani umetnik i poznati vojvođanski slikar sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka. Gimnazija „Žarko Zrenjanin“ u čijoj svečanoj sali je i održana premijera predstave, ovaj dramski komad iznedrila je u saradnji sa Gradskim muzejem Kulturnog centra Vrbasa koji pored ovog programa tokom cele godine realizuje manifestaciju „Jožef Pehan, vek posle“. Scenario i režiju potpisuje kustos-istoričar Boro Vojinović.

Ulogu Tereze Pehan tumačila je Sara Grozdić. U ulogama Bele Pehana i Ferenca Ajzenhuta publici se predstavio Marko Sekulić. Jagoš Lalović igrao je kapetana Vebera, dok je Nikola Bjelaković predstavio lik Filipa Hilkenea. Uroš Bulajić nastupio je u ovoj predstavi Bela Cobel, Milan Vasiljević tumačio je ulogu Šandora Cifera, a rolu pesnika Adi Endrea Andrej Zagorac. U glavnoj ulozi slikara Pehena predstavio se Andrej Lav Brakus.

Stručne saradnice u predstavi bile su nastavnice Gimnazije Nevena Maletin i Jelena Vujović. Muziku jedne epohe prikazale su članice novosadskog Gudačkog kvarteta „ String lejdis“. Pokrovitelj projekta bilo je Minstarstvo kulture Republike Srbije.

Tekst je realizovan u okviru projekta “Kroz Vrbas” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Vrbas. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena