instagram
 
instagram

Kultura

Književna nagrada „Leknkin prsten“ uručena Dragici Stojanović

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 21. novembar 2022. • 16:08 •

Književna nagrada „Leknkin prsten“ uručena Dragici Stojanović Foto: TV Bačka

Svečani porogam povodom dodele Književne nagrade „Lenkin prsten“ održan je u Srbobranu po sedamnaesti put. Atmosfera u sali Malog pozorišta Doma kulture Srbobran bila je u duhu ljubavne poezije. Nju je kao i celokupnu manifestaciju posvećenu Jeleni Lenki Dunđerski iznedrila čuvena pesma „Santa Maria Della Salute“ posvećena ovoj najpoznatijoj Srbobranki, nastala iz pera Laze Kostića. Svečanost su otvorili direktor Doma kulture Dejan Korceba i predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački. Stihove poznate pesme kazivao je glumac Petar Benčina. Iako se ova pesma smatra najljubavnijom u srpskoj književnosti, nagrada Lenkin prsten dodeljuje se svake godine za poeziju koja je na tragu ove. Ove godine izdvojila se pesma „Od kada te ne volim“ pesnikinje Dragice Stojanović iz Zrenjanina. Odluku žirija da se njoj dodeli nagrada obrazložio je predsenik doktor Zoran Đerić.

Kako je u besedi nakon dodele istakla ovogodišnja dobitnica nagrade,  ona se poeziji obećala još pre četrdeset godina, a sada je dobila i prsten.

U nastavku programa nastupio je i Akademski hor „Obilić“ iz Beograda koji je muzički značajno obogatio ovo veče. Manifestacija Lenkin prsten pozicionira opštinu Srbobran, i samo mesto, na mapi kulture i književnosti.

Pored opštine Srbobran pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu. Od 2006. godine, kada je Dom kulture Srbobran ustanovio ovu književnu nagradu, njeni dobitnici bili su najeminentniji pesnici savremene srpske lirike koji su ostvarili visoke domete na polju ljubavne poezije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena