instagram
 
instagram

Kultura

U Srbobranu održan naučni skup o porodici Dunđerski

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 17. novembar 2022. • 15:46 •

U Srbobranu održan naučni skup o porodici Dunđerski Foto: TV Bačka

Značaj porodice Dunđerski za područje Vojvodine, a posebno za Srbobran i okolinu, ne treba posebno objašnjavati, ali se ovoj temi treba neprestano vraćati, jedan je od zaključaka naučnog skupa Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine. U organizaciji Matice Srpske iz Novog Sada i opštine Srbobran ova stručna konferencija održana je po drugi put. Cilj je da se i na ovaj način u danima kada se održava manifestacija Lenkin presten, osvetli i istakne doprinos Dunđerskih kulturi, privredi, zadužbinarstvu, prosveti, duhovnosti i drugim segmentima naše prošlosti.

I Matica srpska prepoznala je saradnju sa opštinom Srbobran kao značajnu da se ostvare brojni projekti koji će osnažiti srpsku kulturu na ovim prostorima. Energija Matice srpske, Opštine Srbobran i Doma kulture objedinjena u ovom projektu razvija se i širi u korist nauke. Dunđerski su posebno dorineli razvoju kulture kao zadužbinari. Deo svog imetka zaveštali su Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Matici srpskoj i drugim institucijama. Na skupu je bilo reči i o tome.

Na naučnom skupu u Domu kluture Srbobran predstavljeno je jedanaest referata eminentnih stručnjaka koji su nedvosmisleno pokazali značaj porodice Dunđerski za razvoj srpske građanske kulture Vojvodine. Imajući u vidu dug period u kome su Dunđerski imali dominantnu ulogu na ovom prostoru, još je mnogo oblasti koje će istraživačima biti zanimljive.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad