instagram
 
instagram

Kultura

U Srbobranu otvorena likovna izložba „U Lenkinom prstenu“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 15. novembar 2022. • 15:22 •

U Srbobranu otvorena likovna izložba „U Lenkinom prstenu“ Foto: TV Bačka

U Likovnoj galeriji Doma kulture u Srbobranu otvorena je izložba sedmog saziva likovne kolonije koja nosi naziv „U Lenkinom prstenu“. Izložbom se po tradiciji otvara sveobuhvatna manifestacija Lenkin preten“ i Srbobran promoviše kao važno mesto u kulturi, umetnosti i istoriji ovih prostora. Tema „Lenki sa ljubavlju“, kako kažu ovdašnji kulturni radnici, spaja sve umetnosti pa tako i poeziju, književnost i slikarstvo.

Od 30 učesnika kolonije najviše umetnika, ili tačnije trećina,  dolazi iz vrbaskog udruženja "Atelje 05". Dragan Simić, predsednik ovog Udruženja likovnih ametera poručio je prisutnima da radove nastale na ovoj koloniji štiti lični pečat autora. Što je taj pečat dublji, i radovi će duže trajati.

Umetnici su zadatu temu „Lenki s ljubavlju“ različito doživeli, zabeležili i ovekovečili. Neki od autora su sa Srbobranom i Lenkom povezani različitim vezama i simbolima koja se sami otkrivaju ili ih oni pronalaze.

Manifestaciju Lenkin prsten i istoimenu književnu nagradu 2006. godine ustanovio je Dom kultre Srbobran. Nagrada se dodeljuje za najlepšu ljubavnu pesmu objavljenu između dve manifestacije. Ali Lenkin prsten uspeo je da kroz svoje trajanje poveže sve umetnosti  što potvrđuje i više od dve stotine likovnih radova do sada nastalih na likovnim kolonijama u Srbobranu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena