instagram
 
instagram

Kultura

Kroz Vrbas: Panonski vašar, smotra folklornih ansambala Vojvodine u Vrbasu

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 26. septembar 2022. • 13:41 •

Kroz Vrbas: Panonski vašar, smotra folklornih ansambala Vojvodine u Vrbasu

Vrbas je bio domaćin tradicionalnog Panonskog vašara - smotre folklornih ansambala Vojvodine koji čuvaju muzičko i kulturno nasleđe svih nacionalnih zajednica koje žive na ovom prostoru. Na Trgu Nikole Pašića u okviru Panonskog vašara održava se 43. Folklornih tradicija Vojvodine i 13. Festival dečjih izvornih ansambala, koji su u Vrbasu okupili čak 84 sastava sa 1.326 članova, iz više od 30 vojvođanskih opština.

"Tokom tri dana, od petka 23, do nedelje 25. septembra, Vrbas je nesumnjiva prestonica folklora. Vrbas je prestonica igre i pesme. Vrbas je prestonica vojvođanske i srpske tradicije. Negujući različitost mi afirmišemo zajedništvo, a slaveći nasleđe prošlosti, mi popločavamo puteve budućnosti. Činjenica koja me posebno raduje, i koja ukazuje da folklor, kao jedan od glavnih segmenata naše kulturne baštine, ima dobru budućnost, jeste broj učesnika na oba festivala", rekla je Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas.

U programu 13. Festivala dečjih izvornih ansambala, koji je održan u petak učestvovala su kulturno-umetnička društva iz Čonoplje, Velike Grede, Krčedina, Mladenova, Kisača, Bačke Topole, Ruskog Krstura, Gunaroša, Svetozara Miletića, Bačkog Monoštora, Kovačice, Idvora, Erdevika, Pivnica, Stanišića, Stare Pazove, Novog Orahova, Stare Moravice, Ratkova, Sivca, Kovačice i Pančeva, dok su u programu 43. Folklornih tradicija Vojvodine učestvovala društva iz Sivca, Bačkog Brestovca, Banatskog Novog Sela, Bačke Topole, Kljajićeva, Gajdobre, Stare Pazove, Nove Pazove, Bačkog Gračaca, Vojke, Mramorka, Glogonja, Novog Orahova, Stare Moravice, Bačkog Brestovca, Kule, Gunaroša, Inđije, Uzdina, Sombora, Šida, Sonte, Bačkog Brega, Prigrevice, Feketića, Bajše, Apatina i Padine.

Organizator smotre su Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Kulturni centar Vrbasa, dok su pokrovitelji festivala Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i opština Vrbas. 

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “Kroz Vrbas” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Vrbas. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena