instagram
 
instagram

Kultura

Izložbom „Autoportreti“ počelo obeležavanje veka od smrti Jožefa Pehana

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 28. februar 2022. • 15:22 •

Izložbom „Autoportreti“ počelo obeležavanje veka od smrti Jožefa Pehana

Izložbom pod nazivom „Autoportreti“ pripremljenoj u Gradskom muzeju Kulturnog centra Vrbasa počelo je obeležavanje veka od smrti Jozefa Pehana. Pehan je najznačajnije slikarsko ime ovog prostora, poznat po brojnim autoportretima, a priliku da se predstave svojim autoportretima imalo je još devet njegovih kolega, savremenih likovnih umetnika. Na otvrarnju ove izuzetne izložbe govorili su Marija Milinić, pomoćnica predsednika opštine Vrbas i Vesna Grgurović, rukovodilac Gradskog muzeja.

Izložbu u Gradskom muzeju otvorio je Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i likovni kritičar, kome sticajem okolnosti pripadaju zasluge što su Pehanove slike sačuvane nakon požara u kojem je pre tri decenije izgoreo Dom kulture.

Imajući u vidu značaj Pehana kao svestranog umetnika, ove godine priprema se još niz svečanosti u njegovu čast.

Posetioci Muzeja u narednom periodu mogu da vide autoportrete Svetislava Šljukića, Vojimira Dedeića, Igora Radovića, Tanje Perunović, Petra Šušulića, Dragana Miličića, Sandre Marković, Isidore Miljanić i Radeta Tepavčevića. Svojim prisustvom na ovoj izložbi oni su spona sa stvaralaštvom Pehana i dokaz kontinuiteta likovne umetnosti.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad