instagram
 
instagram

Kultura

I ove godine u Vrbasu održana svečanost u čast novog hleba

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 2. avgust 2021. • 14:22 •

I ove godine u Vrbasu održana svečanost u čast novog hleba

Festival u čast novog hleba, koji tradicionalno u Vrbasu organizuje Kulturno prosvetno društvo „Sirmai Karolj“, održan je i ove godine. U pitanju je manifestacija na kojoj se predstavljaju mađarska kultura i običaji. Priprema se tradicionalna hrana, a na štandovima izlažu proizvodi domaće radinosti po receptima i tehnikama koji su prenošeni sa kolana na koleno. Prisutne su pozdravili zamenik predsednika opštine Kula i predsednik Okružnog odbora Saveza Vojvođanskih Mađara, Karolj Valka i Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas.

Na otvaranju manifestacije nastupili su Hor Mađarskog kulturnog društva „Nepker“ iz Kule, odnosno pevačka grupa i solistkinja. Hor Kluba za negovanje tradicija iz Srbobrana predstavio se spletom narodnih pesama. Usledile su recitacije devojčica iz Vrbasa, a za kraj i nastup Pevačke grupe „Rozmaring“ KUD-a „Sirmai Karolj“. 

Najatraktivniji deo programa je povorka koja se i ove godine zaputila prema Rimokatoličkoj crkvi gde je održana sveta misa i gde je novi hleb osvećen. Nekada se od žita pleo venac koji  su ostavljali za sledeću godinu kako bi se žitom iz njega posejala prva brazda naredne godine. Sama manifestacija nastala je na osnovu starog običaja koji se javio kao vid zahvalnosti za uspešno završenu žetvu budući da je žetva bila najveći i najznačajniji posao na nekadašnjim salašima. Pokrovitelj ove manifestacije u organizaciji KUD „Karolj Sirmai“ su lokalna samouprava i Savez vojvođanskih Mađara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena