instagram
 
instagram

Društvo

Popis stanovništva u Srbiji od 1. do 31. oktobra

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 28. septembar 2022. • 14:19 •

Popis stanovništva u Srbiji od 1. do 31. oktobra

Popis stanovništva u Srbiji sprovešće se od 01. do 31. oktobra 2022. godine. Po prvi put će se koristiti elektronski upitnici, a preliminarni rezultati biće poznati do kraja novembra. Na popisu stanovništva biće angažovano oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača, 2.200 instruktora i 161 popisna komisija. Metodologija je potpuno usaglašena sa međunarodnim standardima, a svi podaci iz popisa mogu da se koriste samo u statističke svrhe. Preduzete su mere u cilju zaštite podataka, i lični podaci se ne mogu koristiti u druge svrhe. Preliminarni rezultati popisa znaće se 30. novembra, dok će konačni rezultati biti saopšteni između aprila 2023. i maja 2024. godine.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina. Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu. Prikupljeni podaci od izuzetnog su značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou.

Niste u obavezi da popisivaču dajete na uvid lična dokumenta, zato što se podaci u popisu prikupljaju na osnovu izjave. Prema Zakonu o Popisu 2022. prikupljeni popisni podaci koriste se isključivo u statističke svrhe, tako da ne mogu biti ustupljeni drugim fizičkim ili pravnim licima.

Sva lica koja su privremeno odsutna iz svog domaćinstva, bilo da su odsutna zbog rada, školovanja ili iz nekog drugog razloga, biće popisana u svom domaćinstvu, a podatke o njima daće prisutni članovi domaćinstva. Istovremeno, ova lica biće popisana i kao tzv. privremeno prisutna lica i u mestu u kojem se trenutno nalaze, ali će se u rezultatima popisa iskazivati kao stanovnici mesta u kojem živi njihovo domaćinstvo iz kojeg su samo privremeno odsutni. U popisu se prikupljaju podaci i o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu (školuju se, rade ili borave u inostranstvu iz drugih razloga). Podatke o odsutnim članova domaćinstva mogu da daju članovi njihove porodice u Republici Srbiji. Studenti i učenici koji su smešteni u studentskim i đačkim domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem se privremeno borave zbog školovanja, i u mestu u kojem živi njihova porodica.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena