instagram
 
instagram

Društvo

Dan sećanja na Dragana Grubića i heroje Košara

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 18. oktobar 2021. • 13:47 •

Dan sećanja na Dragana Grubića i heroje Košara

U spomen na Dragana Grubića, našeg sugrađanina, učesnika bitke na karauli Košare i osnivača Udruženja „Branioci otadžbine“, članovi porodice, predstavnici lokalne samouprave, Udruženja srpsko-ruskog pijateljstva „Rod“ i drugi građani obišli su njegov grob na Gradskom groblju u Vrbasu. Grubić je preživeo ratne događaje iz 1999. godine, a tragično je nastradao pet godina kasnije pružajući pomoć ljudima u nevolji. Njegova velika požrtvovanost, humanost, heroizam i patriozam, kao i drugi ljudski kvaliteti, povod su što se i danas održava sećanje na njega.

Nakon posete Gradskom groblju uprilčen je i pomen za borce stradale u ratovima vođenim od 1990. do 1999. godine koji je služen kod spomenika poginulima u tom periodu. Pomen je služio arhijerejski namesnik vrbaški Srpske pravoslavne crkve, sveštenik Dalibor Kupusović. Potom je u gradskom muzeju Kulturnog centra Vrbasa održan i komemorativni program na kome su se okupljeni prisetili događaja iz aprila, maja i juna 1999. godine tokom kojih su vođene borbe na karauli Košare. Organizator ovog programa je Udruženje srpsko-ruskog pijateljstva „Rod“. U ovom udruženju povodom godišnjice oslobođenja Vrbasa u Drugom svetskom ratu osmišljen je četvorodnevni program.

Program u Muzeju uključio je više učesnika. U kulturnom delu nastupili su narodni guslar Radovan Šojić i pesnik Gavra Veselinović. O podvigu Dragana Grubića i njegovih saboraca govorila je doktor Valentina Čizmar. Ona je istakla da je tokom pokušaja da se, preko nepristupačne karaule iz prvaca Albanije upadne na Kosovo i Metohiju, poginulo 108 pripadnika vojske Jugoslavije. Vođene su neravnopravne borbe sa daleko brojnijim pipadniciam UČK zbog čega se Dragana Grubića i njegovih saboraca treba sećati sa tugom i ponosom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena