instagram
 
instagram

Društvo

Članovi udruženja “Sveti Longin“ iz Sente čuvari srednjovekovne tradicije

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 14. septembar 2021. • 15:16 •

Članovi udruženja “Sveti Longin“ iz Sente čuvari srednjovekovne tradicije

Brojni programi privlače iz godine u godinu sve veće interesovanje, pa se povećava i zanimanje posetilaca za prisustvo na kulskim Danima tradicije koju priređuje Mađarski kulturni centar „Nepker“ iz Kule. Sadržaje odlikuju kulturni, sportski i gastronomski karakter.

Na Danima tradicije u Kuli predstavili su se i čuvari srednjovekovne tradicije iz Sente, članovi udruženja Sveti Longin. Mladi Senćani i Senćanke pokazali su publici kako je izgledalo viteštvo u Srednjem veku, kakve su se nošnje tada nosile, te kakvi su zvuci Srednjeg veka sačuvani u tradicionalnim epskim i drugim pesmama. Najveću pažnju privukle su viteške borbe i taktike, ali i mlade predstavnice ovog Udruženja u specifičnim nošnjama.

Sveti mučenik Longin, po kome udruženje iz Sente nosi ime, bio je starešina vojnika koji su prisustvovali Hristovom raspeću i čuvali njegov grob. Bio je oficir koji je skinuo uniformu i postao hrišćanin, a potom i stradalnik.  Udruženje za negovanje srednjovekovne tradicije „Sveti Longin“ iz Sente čuva autentičnost jednog davnog vremena što mogu samo istinski zaljubljenici i dobri poznavaoci tog perioda istorije. Zato su atrakcija na brojnim nastupima, a takav je bio i njihov performans u Kuli.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena