Yunet
 

Zdravlje

Preventivni pregledi ovog vikenda u Domu zdravlja

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 8. mart 2024. • 00:00 •

Preventivni pregledi ovog vikenda u Domu zdravlja

Preventivni pregledi (SKRINING) podrazumevaju primenu određenog pregleda ili testa kod osoba bez simptoma, u cilju što ranijeg otkrivanja određene bolesti. Obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u subotu 9. marta i nedelju 10. marta u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, biće organizovani preventivni pregledi. Za pregled nije potrebno zakazivanje, građani samo treba da dođu do zdravstvene ustanove u periodu od 08:00 do 15:00 časova.

Ove subote 9. marta planirani su preventivni, ultrazvučni pregledi štitaste žlezde, koji će se obavljati u internističkoj ambulanti. Pregledi se organizuju za odrasle osobe koje ranije nisu imale detektovano oboljenje štitaste žlezde.

U nedelju 10. marta građani će moći da urade EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. EKG i merenje krvnog pritiska organizovano je u Službi opšte prakse, dok je vađenje krvi organizovano u laboratoriji Doma zdravlja. Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani dođu do zdravstvene ustanove u periodu od 08:00 do 15:00 sati.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok oboljevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva, kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena