Yunet
 

Zdravlje

20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 20. mart 2023. • 00:00 •

<strong>20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke</strong>

20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i na taj način se skreće pažnja javnosti na raspostranjenost bolesti i na podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju bolesti.
Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta a kada se otkrije na vreme izlečiv je u preko 90% slučajeva.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. Srbija se sa procenjenim stopama obolevanja nalazi na 20. mestu u odnosu na 40 evropskih zemalja a sa stopama mortaliteta nalazi se na prvom, odnosno drugom mestu zajedno sa Crnom Gorom.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji je registrovano 4494 novoobolelih i 1766 umrlih žena od raka dojke. Najviše stope obolevanja su zabeležene u najstarijim uzrastima – od 60. do 74. godine života.

Na području bačkopalanačke opštine u proseku se registruje godišnje 36 žena sa karcinomom dojke, oko 2o ih umre od ovog oboljenja.

U Republici Srbiji je u decembru 2012. godine započet program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad