Yunet
 

Zdravlje

Registrovano 36 slučajeva morbila, vakcinacija najbolji efekat zaštite

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 21. februar 2023. • 00:00 •

Registrovano 36 slučajeva morbila, vakcinacija najbolji efekat zaštite

Zaključno sa 19.2.2023. godine na teritoriji Republike Srbije ukupno je registrovano 36 slučajeva morbila.

Na teritoriji Smedereva registrovana su ukupno 32 slučaja morbila, radi se o devetnaest nevakcinisanih osoba ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i deset odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece.

Na teritoriji Novog Sada registrovana su dva slučaja morbila. kod nevakcinisane osobe uzrasta devet godina i osobe iz kontakta uzrasta 40 godina.

Na teritoriji Beograda takođe su registrovana dva slučaja morbila, kod deteta uzrasta četiri meseca i osobe stare 21 godinu.

Od 11.1.2023. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji.

Podsećanja radi,tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih sa 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Iz epidemiološke službe Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović” pozivaju roditelje da se odazovu i po pozivu dovedu decu na vakcinaciju. Najbolji efekat zaštite je MMR vakcina primljena do 15.meseca života.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena