Yunet
 

Zdravlje

4. februar Svetski dan borbe protiv raka

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 3. februar 2023. • 00:00 •

4. februar Svetski dan borbe protiv raka

Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Cilj ove trogodišnje kampanje je smanjenje nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.

Svake godine 19,3 miliona osoba oboli od nekog oblika raka, a 30-50% svih oblika raka se može sprečiti usvajanjem zdravih stilova života, redovnim skrining pregledima, ranim otkrivanjem i blagovremenim lečenjem.

Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva su vodeće lokalizacije raka u oboljevanju i umiranju.

Srbija se svrstava među 40 zemalja Evrope sa srednjim rizikom oboljevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti (na drugom mestu odmah posle Mađarske).
Stope umiranja od raka grlića materice i raka dojke kod žena u Srbiji su među najvišima u odnosu na druge zemlje Evrope.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti.

Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom.

Prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović” godišnje se registruje od 200-300 novoobolelih od malignih bolesti u bačkopalanačkoj opštini. Najčešće registrovani je kancer pluća kod muškaraca i kancer dojke kod žena. Godišnje oboli ukupno od raka pluća 40-55 osoba od kojih je više nego duplo muškaraca. Na žalost broj žena obolelih od raka pluća raste svake godine, pre svega zbog široko rasprostranjenog konzumiranja duvana i u ovoj populaciji.

Rak dojke registruje se svake godine kod više od 30 žena. Odmah iza ovih bolesti su maligne bolesti tankog i debelog creva, preko 45 obolelih godišnje.

Iz epidemiološke službe stavljaju akcenat na prevenciju: usvajanje zdravih stilova života, bez konzumiranja duvana, alkohola, izbalansirana ishrana, fizička aktivnost i redovne kontrole, zaštita od infekcija koje se mogu razviti u rak, izbegavanje prekomernog izlaganja suncu, odazivanje pozivu za skrining!

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad