Yunet
 

Zdravlje

Vakcinacijom protiv epidemije

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 17. januar 2023. • 00:00 •

Vakcinacijom protiv epidemije

Zaključno sa 15. januarom, u Smederevu je potvrđeno osam slučajeva morbila, od čega je šestoro nevakcinisane dece starosti do tri godine i dve odrasle osobe starosti 47 i 49 godina a očekuje se da će biti potvrđeno još slučajeva.
U periodu od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji je registrovana velika epidemija malih boginja, sa 5798 potvrđenih slučajeva i 15 smrtnih ishoda.

Da bi se sprečilo prenošenje malih boginja, najmanje 95% dece u svakoj sredini treba da bude vakcinisano sa dve doze MMR vakcine. Visok obuhvat vakcinacijom će zaštititi svu decu, čak i onu koja nisu vakcinisana zbog nedovoljne starosti (mlađa od jedne godine) ili zdravstvenog stanja.

Zbog smanjenog obuhvata rutinskom imunizacijom tokom pandemije COVID-19, trenutna situacija u Srbiji se može smatrati alarmantnom i zahteva brz i koordinisan odgovor svih partnera kako bi sva nevakcinisana deca u Srbiji bila vakcinisana.

Važno je da je zdravstveni sistem blagovremeno otkrio i potvrdio prve slučajeve malih boginja a sada je od kritične važnosti da se hitno sprovedu mere odgovora na epidemiju.
Institut za javno zdravlje Srbije, Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF apeluju na roditelje da vakcinišu svoju decu prema Kalendaru obavezne imunizacije kako bi osigurali da što pre budu zaštićena od malih boginja i drugih bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom.

Male boginje nisu blaga bolest. Šire se brzo i sa potencijalno teškim posledicama, posebno za bebe i decu mlađu od pet godina. U slučaju pojave simptoma kod dece, roditelji treba odmah da se obrate izabranom pedijatru a zaražene odrasle osobe treba da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom.

MMR vakcina koja pruža zaštitu od malih boginja koristi se dugi niz godina i dokazano je bezbedna i efikasna u prevenciji i kontroli bolesti.

 

IZJZS BATUT

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad