Yunet
 

Zdravlje

Iz Doma zdravlja pozivaju na vakcinaciju dece MMR vakcinom

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 13. januar 2023. • 00:00 •

Iz Doma zdravlja pozivaju na vakcinaciju dece MMR vakcinom

S obzirim da su se u Srbiji pojavili prvi slučajevi obolelih od malih boginja, epidemiološka služba Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ se oglasila saopštenjem u kome poziva roditelje sa područja bačkopalanačke opštine da dovedu svoju decu na vakcinaciju:

Prisustvo malih boginja/morbila kod četiri osobe sa teritorije Smedereva potvrđeno je u referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. Radi se o tri nevakcinisane osobe i jednoj osobi nepoznatog vakcinalnog statusa. U skladu sa predlogom mera Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Republici Srbiji se sprovodi pooštren epidemiološki nadzor nad mobilama. To, pored ostalog, znači i da će se hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke evidentirati nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana deca prema uzrastu i sprovesti njihova vakcinicija MMR vakcinom.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija. Sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale male boginje, razboleće se posle kontakta sa obolelom osobom! Virus se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha, respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Posle inkubacije od 10-11 dana, dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa Nakon 2-4 dana dolazi do skoka telesne temperature (preko 40°C) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete.

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

Komlikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su: zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta. MMR vakcina se daje u dve doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 -15 meseci) i u 7. godini života (u okviru priprema za polazak u školu).

Prethodnu 2021. godinu karakteriše najniži obuhvat MMR vakcinom (74,8%). Razlozi za pad obuhvata odnose se na odbijanje vakcinacije od strane roditelja iz različitih, često neobjašnjivih razloga. U prethodne dve godine snažan uticaj na pad obuhvata imunizacijom imala je pandemija COVID-19.

U Bačkoj Palanci, koja je do pre par godina imala izuzetno visoke obuhvate vakcinacije dece (98-100%), takođe se registruje pad obuhvata. Obuhvat MMR vakcinom za 2021.g. pao je na samo 77,5%, dok je obuhvat dece pre polaska u školu i dalje dobar, 97%. Primećen je trend odlaganja vakcinacije MMR vakcinom do druge godine života, mada je idealno da se vakcinacija sprovede do 15. meseca života.

Molimo sve roditelje da se odazovu na pozive i vakcinišu svoju decu svim potrebnim vakcinama-stoji na kraju saopštenja epidemiološke službe Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ Bačka Palanka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena