Yunet
 

Zdravlje

U toku je Evropska nedelja testiranja
Testiraj. Leči. Zaštiti.

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 30. novembar 2022. • 00:00 •

U toku je Evropska nedelja testiranja<br/>Testiraj. Leči. Zaštiti.

U Evropi se od 2013. godine organizuje akcija pod nazivom „Evropska nedelja testiranja“, koja se organizuje i na teritoriji Republike Srbije i prethodi obeležavanju 1. Decembra- Svetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Evropska nedelja testiranja je međunarodna kampanja čiji je cilj da podstiče svest o značaju i prednostima ranog testiranja na HIV i hepatitise I podizanje svesti o prednostima rane dijagnoze i pravovremenog i što ranijeg započinjanja lečenja.

U današnje vreme postoje efikasni tretmani lečenja za HIV i hepatitise a studije pokazaju da ljudi koji se testiraju i kod kojih se rano otkrije infekcija imaju bolje zdravstvene rezultate nego oni koji čekaju.

Evropska nedelja testiranja se ove godine obeležava već deseti put, a od 2015. godine aktivnosti su proširene i na hepatitise. Hepatitis B i C su česti među osobama koje su u riziku i među onima koji žive sa HIV-om, jer se ovi virusi prenose istim putevima zaražavanja kako se prenosi i HIV – putem injektiranja droga i seksualnog odnosa bez kondoma.

I ove godine, Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) se pridružio kampanji obeležavanja Evropske nedelje testiranja u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata i organizacijama civilnog društva i obezbedio pružanje usluga savetovanja i besplatnog testiranja na više lokacija u Novom Sadu a kontinuirane aktivnosti savetovanja i testiranja u Savetovalištu Instituta nastaviće se i tokom cele godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad