Yunet
 

Zdravlje

Vakcinacija protiv gripa u toku

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 23. novembar 2022. • 00:00 •

Vakcinacija protiv gripa u toku

Poslednjih nedelja registruje se pad broja obolelih od kovida. Bolest se češće ispoljava u blažim kliničkim formama nego što je to bio slučaj ranije, sa prethodnim varijantama virusa, i ređe zahteva hospitalizaciju – podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Sve više pokazatelja ukazuje na to da je pandemijski period blizu kraja, i da ćemo postepeno ući u endemsku fazu, odnosno da ćemo nastaviti da živimo sa Covid-19 na sličan način kao što živimo sa gripom ili drugim sličnim bolestima. Ipak, pojava novog talasa je moguća ali se ne očekuje da intenzitet tog talasa bude značajno teži nego što smo imali prilike da vidimo od početka godine do danas.

Pored corona virusa u opticaju su, što je i očekivano za ovo doba godine i drugi respiratorni virusi, uključujući i grip, koji je potvrdjen početkom novembra. Najveća učestalost oboljevanja za sada se registruje u uzrasnoj grupi od 0 do 4, a zatim od 5 do 14 godina. Naredne nedelje će nam pokazati epidemiološki potencijal virusa gripa i intezitet njegove aktivnosti – poručuju iz „Batuta“.

Građanima se preporučuje da povedu računa o preventivnim merama, a jedna od najpouzdanijih je vakcinacija. Iz Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović” podsećaju da je vakcinacija u toku i da je do sada 2505 građana sa područja bačkopalanačke opštine primilo vakcinu protiv gripa. Napominju da ima još preostalih doza i da svi koji žele da se vakcinišu , pre svega hronični bolesnici i građani stariji od 65 godina, treba da se obrate svom izabranom lekaru. Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2 do 3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta je od 6 do 12 meseci.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad