Yunet
 

Zdravlje

130 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 9. septembar 2022. • 00:00 •

130 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji Republike Srbije do 8.septembra registrovano je 130 potvrđenih slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji. Od tog broja 12 je prijavljeno na teritoriji Južnobačkog okruga. Od ukupno sedam smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem, po dva su registrovana na teritoriji Srednjebanatskog okruga i grada Beograda i po jedan na području Južnobačkog, Šumadijskog i Pomoravskog .

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

U sezoni nadzora 2022. godine, do 31.8.2022. godine u državama Evropske unije (EU), Evropske ekonomske zajednice (EEZ), prijavljena su ukupno 32 smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila od čega u Italiji (20), Grčkoj (11) i Rumuniji (jedan).

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Većina osoba (80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu. Međutim, kod pojedinih osoba (<1%) dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

 

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad