Yunet
 

Zdravlje

Prevencija oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima-HPV vakcina

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 9. jun 2022. • 00:00 •

Prevencija oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima-HPV vakcina

Infekcija HPV virusom je jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Najveći broj zaraženih osoba nikada ne dobije simptome ili neke zdravstvene tegobe. Međutim, infekcija HPV virusom kod nekih osoba može da perzistira i dovede do ozbiljnih poremećaja zdravlja : karcinoma usne duplje, ždrela, penisa, grlića materice, anusa, kao i genitalnih kondiloma (bradavica). Rak grlića materice, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji, učestalost HPV infekcije je visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak, zato je prevencija ovog oboljenja vrlo važna (na žalost, kondom ovde nije dovoljna zaštita).

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina) prevenira (sprečava) infekciju određenim tipovima HPV virusa, koji najčešće izazivaju karcinom. To je imunizacija koju je u obavezi da preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine, u skladu sa programom imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolest (ECDC) je oktobra 2012. godine preporučio sprovođenje imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV kod devojčica uzrasta 12-14 godina. Devetovalentna HPV 9 vakcina (Gardasil 9) je odobrena od strane FDA 2014. godine, a od strane EMA-e 2015. god., a stavljena na listu B RFZO 2022. godine. Odobrena je za primenu kod žena i muškaraca uzrasta 9 godina i starijih za prevenciju premalignih i malignih lezija i prevenciju anogenitalnih bradavica izazvanih specifičnim tipovima HPV. Ona je adsorbovana, neinfektivna, rekombinantna vakcina protiv humanog papiloma virusa sa antigenom (L1 kapsidni protein) koji je adsorbovan na aluminijumski adjuvans. Ne sadrži konzervanse i antibiotike. Ne sadrži DNK virusa i ne može inficirati ćelije, razmnožavati se ili izazvati bolest.

Aktivna imunizacija protiv HPV se preporučuje kod dece starije od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMS-a (Agencije za lekove…). Vakcinacija se sprovodi sa 2 doze do 14 godina, a 3 doza za starije.

HPV vakcine su visoko imunogene i kao takve podstiču stvaranje visokog titra neutrališućih antitela, za razliku od prirodne infekcije nakon koje je stvaranje titra antitela slabo. Molimo zainteresovane roditelje da se obrate izabranom lekaru, kako bi imali uvid u broj zainteresovanih i u skladu s tim planirali i trebovali vakcinu. Trenutno je na raspolaganju prva količina ove vakcine (60doza), kao i manji broj doza četvorovalentne vakcine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad