Yunet
 

Zdravlje

Povoljna epidemiološka situacija u Bačkoj Palanci

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 29. mart 2022. • 00:00 •

Povoljna epidemiološka situacija u Bačkoj Palanci

U opštini Bačka Palanka tokom 2022.godine registrovano je oko 3500 obolelih od kovid 19 infekcije. Početkom godine došlo je do naglog pogoršanja epidemiološke situacije, koja je trajala do polovine februara. Tokom marta registrovano je oko 100 obolelih.

Ovih dana dnevno se registruju pojedinačni slučajevi oboljenja, prethodne nedelje ukupno je registrovano 20 obolelih. Osim kovid 19 virusne infekcije, za razliku od prethodne godine, registruju se i oboleli inficirani virusom gripa. Dnevno se kovid ambulanti pregleda oko 30 pacijenata. Broj testiranih je i dalje veliki, s obzirom da je za sve intervencije, operacije, kontrole, neophodan negativan test na kovid 19 virus. Trenutno, zbog poboljšanja epidemiološke situacije, u kovid ambulanti radi samo jedna lekarska ekipa.

Klinička slika kod obolelih je nešto blaža u odnosu na prethodnu godinu, manje ima obolelih sa teškom kliničkih slikom i upalom pluća, te se oboleli ređe upućuju na bolničko lečenje. Oboljenje se registruje u svim uzrasnim grupama, a trenutno je čak 60% obolelih starije od 60 godina.

Vakcinacija se i dalje sprovodi u ambulanti Stari grad u Bačkoj Palanci. Počela je i aplikacija 4.doze koja se preporučuje osobama starijim od 60 godina, osobama koje imaju imunodeficijenciju, bilo stečenu bilo urođenu, kao i zdravstvenim radnicima koji dolaze u kontakt sa obolelim osobama. S obzirom na manje interesovanje i višedozno pakovanje vakcina, a radi smanjenja rastura, Fajzer vakcina će se deliti samo jednom nedeljno četvrtkom posle podne, a kineska Sinofarm, svakog radnog dana pre podne i četvrtkom posle podne od 13 časova.

Vakcinacija dece sprovodi se kontinuirano, na svim vakcinalnim punktovima u opštini. Trenutno je u toku vakcinacija dece pred upis u školu. Svih vakcina ima dovoljno, a zbog epidemiološke situacije u Ukrajini i velike epidemije morbila koja je tamo u toku, sprovodi se poseban pojačan nadzor i u našoj zemlji. Mole se roditelji nevakcinisane dece da se odazovu pozivima i vakcinišu svoju decu. Zbog malog broja obolelih od kovida, malog broja osoba u kontaktu sa obolelima, više nema opravdanja za odlaganje vakcinacije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena