Yunet
 

Sport

Danas je Dan Dunava

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 29. jun 2022. • 00:00 •

Danas je Dan Dunava

Dunav je druga po dužini evropska reka. Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara.

Konvencija o zaštiti reke Dunav je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Potpisana je 29. juna 1994. godine u Sofiji, od strane podunavskih zemalja i Evropske unije. Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi, na 6. redovnom sastanku u Beču povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije.

Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

Konvencija o zaštiti reke Dunav podrazumeva i:

– očuvanje, poboljšanje i racionalno korišćenje površinskih i podzemnih voda;
– preventivne mere za kontrolu opasnosti nastale usled nesreća koje uključuju poplave, led ili opasne materije;
– mere za smanjenje opterećenja zagađenja koje ulazi u Crno more iz izvora u slivu reke Dunav.

Kako bi se Dunav na još bolji način zaštitio, napravljena je mreža Dunavskih parkova u aprilu 2007., a koja predstavlja skup svih prirodnih dobara koja se nalaze duž reke Dunav. Među njima je i Bačka Palanka sa parkom prirode „Tikvara“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad