Yunet
 

Politika

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije 1. avgusta

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 27. jul 2022. • 00:00 •

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije 1. avgusta

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta za ponedeljak, 1. avgust.

Dačić je u izjavi za agenciju za Tanjug rekao da je konstitutivna sednica zakazana za 10 časova i da je jasno definisan njen dnevni red, na kojem je prva tačka verifikacija mandata narodnih poslanika, što se smatra konstituisanjem skupštine.

Na dnevnom redu su, kako je naveo, i izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Po Ustavu i zakonu, konstituisanje skupštine podrazumeva verifikaciju najmanje dve trećine mandata narodnih poslanika, što znači da ne mora na istoj sednici da se završe i ostale tačke dnevnog reda, objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, rok za konstituisanje Skupštine je 30 dana od dobijanja završnog izveštaja o rezultatima parlamentarnih izbora.

On je naveo da prema Poslovniku prvoj sednici predsedava najstariji poslanik, što je u ovom slučaju Vladeta Janković, dok mu u radu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su osvojile najveći broj mandata.

Uoči sednice, za sutra, u 12 časova, zakazane su konsultacije u cilju pripreme za održavanje sednice sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u novi saziv Narodne skupštine, preneo je Dačić.

izvor: Vlada Republike Srbije

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena