Yunet
 

Kultura

Otvaranje izložbe „Srbi Livanjskog kraja – tragovi kroz vekove“ u petak u Gradskom muzeju

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 15. april 2024. • 00:00 •

Otvaranje izložbe „Srbi Livanjskog kraja – tragovi kroz vekove“ u petak u Gradskom muzeju

U Svečanoj sali Muzeja grada u petak, 19. aprila u 18.00 časova biće otvorena izložba „Srbi Livanjskog kraja – tragovi kroz vekove“ uz promociju knjige „Ognjena Marija livanjska“ Bude Simonovića, novinara i publiciste, a sve u organizaciji Udruženja Ognjena Marija Livanjska iz Beograda.

Ova izložba je najprikladniji način da se duboki koreni i vekovi života Srba u Livanjskom polju prikažu širokoj javnosti, izlaganjem prikupljene arhivskih dokumentacije, fotografija, članaka, kao i reprezentativnih predmeta narodne nošnje, instrumenata, knjiga i sl.

Deo izložbe odnosiće se na okolnosti, fotografije, predmete i dokumenta o stravičnom srpskom stradanju (naročito civila u NDH) koje je razvejalo livanjske Srbe na sve strane sveta.

Izložba je prvi put prikazana 2015.godine u galerijskom prostoru Narodne banke Srbije, na Slaviji, potom u KCNS Novi Sad, Banskom dvoru Banja Luka, Kripti hrama Svetog Save u Beogradu, ambasadi Republike Srbije u Londonu kao i još tridesetak mesta u Srbiji, Srpskoj i SAD.

Knjiga „Ognjena Marija livanjska“ prikazuje ustaške pokolje nad Srbima na području Livna, počinjene u proleće i leto 1941. godine, a ponovljene i u ratnim sukobima tokom 1992. i 1993. godine. To je svojevrsna zbirka sećanja preživelih na stradanje najmanje 1587 žrtava, sa velikim brojem dece i nejači, mučenih i zverski pobijenih na gubilištima u okolini Livna.

Akteri knjige su, dakle, preživeli sa tih gubilišta, posebno oni koji su izašli iz nekoliko jama, a čije je kazivanje svojevremeno inspirisalo i Ivana Gorana Kovačića da napiše svoju glasovitu poemu „Jama“.

Izložba će moći da se pogleda do 26. aprila.

 

Izvor : Kulturni centar Bačka Palanka

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena