Yunet
 

Kultura

Dokumentarni film “Garavice” premijerno prikazan u Bačkoj Palanci

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 14. mart 2024. • 00:00 •

Dokumentarni film “Garavice” premijerno prikazan u Bačkoj Palanci

U prepunoj Sali gradskog bioskopa sinoć je premijerno prikazan film “Garavice”, autora Dragana Radovića. Ovaj film duboko dira u srž istorijskih događaja, istražujući jedno od najvećih stratišta srpskog naroda kod Bihaća, ali i druga stratišta u tom delu Krajine tokom Drugog svetskog rata.

Dokumentarni film “Garavice” nastao je u okviru Fondacije “Zaboravljeni korijeni”, a rad na njemu trajao je tri godine. Tokom tog perioda, prikupljeno je više od 3.000 dokumenata i sprovedeno je 27 intervjua sa svedocima. U ovom emotivnom filmu, kroz reči 15 svedoka tog užasnog događaja, publika je imala priliku da čuje priče o nezapamćenim zločinima iz strasti, skidanju krvave odeće sa žrtava, vađenju zlatnih zuba, mučenju trudnica, kao i učešću maloletne dece u počinjivanju zločina.

Film “Garavice” nije samo dokument o stradanju, već i snažna poruka o važnosti sećanja i očuvanja istorijske istine. Kroz ovaj film, Dragan Radović pruža publici dubok uvid u jedan od najtragičnijih perioda srpske istorije, ističući važnost da se takvi zločini nikada ne zaborave kako bi se osiguralo da se nikada ne ponove.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena