Yunet
 

Kultura

Još pet dana za prijave za 29. FEP

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 1. februar 2023. • 00:00 •

Još pet dana za prijave za 29. FEP

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade (FEP) raspisao je konkurs za učešće na 29. Festivalu koji će biti održan od 24. do 27. avgusta u Bačkoj Palanci. Ovom prilikom pozivamo sva profesionalna pozorišta za decu i mlade da pošalju svoje prijave do 5. februara i učestvuju na 29. FEP-u. Do sada je stiglo više desetina prijava iz celog sveta, a među prijavljenima su predstave i trupe iz Brazila, Rusije, Irana, Kipra, Nemačke, Italije, Poljske, Španije, Islanda, Danske i Švedske.

Ovogodišnje izdanje Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade biće održano pod sloganom „Na litici“. FEP u svojoj poslednjoj godini treće decenije postojanja, u odnosu na svoju poziciju i iskustvo, ispituje odnos grada, zemlje, regiona i sveta prema pozorištu za decu i mlade. Sve sa ciljem da skrene pažnju na odsustvo stava, strategije i brige usmerene ka programima za decu i mlade u našoj zemlji. Međutim, u isto vreme okupljanjem značajnih umetnika skreće pažnju na hrabrost autora koji stvaraju na litici te margine… koji stvaraju progresivno, novo, savremeno i hrabro pozorište za decu i mlade… Nasuprot opštoj marginalizaciji, pozorište za decu i mlade može se pohvaliti savremenim pristupima koji istražuju, kako na polju forme, tako i na polju sadržaja, uključujući u svoj rad i kolege iz drugih i srodnih oblasti čineći procese i produkte interdisciplinarnim i međusektorskim… FEP će svoje 29. izdanje posvetiti istraživačkim formama, hrabrim temama i hrabrim ljudima… „Vidimo se na litici, iza nje je ili veliko prostranstvo ili ništa“, poručuju organizatori.

Osnovni kriterijum za selekciju predstava je njihov umetnički kvalitet, usklađenost sa ovogodišnjim prioritetima selekcije kao i finansijska i tehnička mogućnost Festivala. Prioritet pri selekciji imaće predstave koje se bave temom ekologije, mentalnog zdravlja dece i mladih, prava dece i mladih, odnosa prema drugim i drugačijim; predstave koje ispituju savremene forme i koje rade na tragu zelene transformacije u pozorištu. O kvalitetu predstava koje će ući u takmičarsku selekciju 29. FEP-a odlučuje Umetnički odbor Festivala. Odabrane predstave takmičiće se za nagradu Dobro drvo u tri kategorije – nagrada stručnog žirija, nagrada dečijeg žirija i nagrada publike.

Konkurs je otvoren do 5. februara, a o preliminarnim rezultatima učesnici koji su prošli selekciju biće obavešteni elektronskim putem najkasnije do 28. februara. Konačni rezultati biće objavljeni na sajtu Festivala najkasnije do 1. jula.

Više o konkursu, temi 29. FEP-a, uslovima učešća i načinu selekcije pročitajte na www.fep.org.rs

 

Foto: Jovana Semiz

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad