Yunet
 

Kultura

Stogodišnjica rodjenja velikana naše poezije Vaska Pope

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 18. novembar 2022. • 00:00 •

Stogodišnjica rodjenja velikana naše poezije Vaska Pope

Mirović: Vasko Popa velikan u našem kulturnom i duhovnom identitetu

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas na naučnom skupu povodom stogodišnjice rođenja velikana naše poezije Vaska Pope, istakavši da je ovaj skup – skup sećanja i oživotvorenje njegovog neprolaznog dela.

„Godine 1953. izlazi prva pesnička zbirka Vaska Pope ′Kora′, a tri godine kasnije i ′Nepočin polje′. Već svojom prvom zbirkom Popa je jasno definisao svoju poetiku i srušio do tada važeće kanone zamenivši banalnost pesničkih poruka misaonošću i asocijativnošću, a formu iz temelja uzdrmao pesmama bez rime i znakova interpunkcije“, rekao je Mirović.

Predsednik je dodao da su osam objavljenih Popinih knjiga zapravo jedna knjiga – sveta knjiga pesama i pesništva – majstorska biblija stiha.

„Popine pesme su jedna vrsta istraživačkih stanica sazdanih od stihova, traganja od čovekovog atoma, do beskrajnog kosmosa. Popa je zagonetan, i zato i danas sa pravom, citiraću Mihajla Pantića, o pesnikovom opusu govorimo kao o ′posebnom jedinstvenom sazvežđu Popa′“, rekao je Mirović.

Predsednik je istakao da se Popa svrstao u onaj niz ovostranih velikana koji su ne samo srpskoj poeziji i prozi, nego i našem kulturnom i duhovnom identitetu u celini dali neprocenjiv doprinos.

„Potvrdi svega toga i novim sagledavanjima Popine poezije i njegovog sveukupnog književnog opusa posvećen je i ovaj naučni skup, koji ne slavi samo stogodišnjicu njegovog rođenja već i neprolaznost njegovog dela, a za čiju organizaciju Matica srpska svakako zaslužuje najveće poštovanje“, naglasio je Mirović.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić rekao je da se danas obeležava stogodišnjica rođenja ne samo velikog srpskog, nego i velikog svetskog pesnika.

„Popa je uspeo da integriše dubinske, kulturološke, simboličke slojeve srpske kulture i da ih predstavi na ubedljiv način, tako da je čitav svet zaista bio zadivljen onim što je stvarao“, naveo je Stanić i dodao da se Matica srpska posebno angažovala u obeležavanju ovog važnog jubileja, jer je Popa bio vezan za ovu ustanovu svojim neposrednim delovanjem.

Prof. dr Jovan Delić, potpredsednik Matice Srpske i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti rekao je da je Vasko Popa gromada u srpskoj poeziji druge polovine 20. veka.

„Popa je uspostavio kontinuitet sa avangardnom poezijom. On je pesnik slobodnog stiha koji je sa tim stihom uradio najviše što se može uraditi na planu pesničke strogosti“, istakao je Delić.

Pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić rekao je da se danas obeležava dragocen datum u srpskoj kulturi. On je naglasio da je Vasko Popa rodonačelnik savremene srpske poezije i zahvalio je Matici srpskoj na vrednom podsećanju na ovog velikog pesnika.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad