Yunet
 

Kultura

Prijavite učešće na izložbi „100 žena – 100 minijatura“

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 19. jul 2022. • 00:00 •

Prijavite učešće na izložbi „100 žena – 100 minijatura“

Nacionalno udruženje proizvođača rukotovorina Etno mreža uz podršku NALED-a upućuje poziv zanatskim udruženjima, ženama i mladima širom Srbije i regiona jugoistočne Evrope, koji se bave starim tehnikama ručnog rada, da svoje umeće predstave javnosti u okviru 9. regionalne žirirane izložbe “100 žena – 100 minijatura”.

Poziv je otvoren još dva meseca, a tema izložbe je “Čuvari tradicije”. Svi zainteresovani do 15. septembra mogu da pošalju eksponate u tehnikama veza i zlatoveza, necanja i heklanja, pustovanja, tkanja, keramike, kao i minijature izrađene kombinovanim tehnikama. Svi autori koji prijave učešće na izložbi imaju priliku da se afirmišu i dobiju priznanje struke i javnosti za svoj rad, ali i vredne nagrade.

Poziv je upućen i opštinama, kancelarijama za lokalni razvoj, mesnim zajednicama da informišu i animiraju autore da prijave učešće, a lokalna zajednica sa najvećim brojem eksponata dobija specijalno priznanje diplomatskog žirija.

Valeri Lejn, supruga kanadskog ambasadora i diplomatska pokroviteljka izložbe minijatura, naglasila je značaj ove manifestacije koja slavi kulturno nasleđe i kreativno preduzetništvo žena i mladih.

– Pojedinačno, ovi komadi predstavljaju izraz kreativnosti autora, iza kojih stoje desetine sati posvećenosti i vrednog rada. Svaki eksponat sadrži vekovima stare, tradicionalne motive i tehnike, osavremenjene od strane nove generacije, uz podršku lokalnih zajednica i zanatskih udruženja koje okuplja Etno mreža – izjavila je Lejn.

Izložba 100 žena – 100 minijatura je jedinstvena manifestacija koja postavlja visoke standarde u tehnikama za izradu rukotvorina sa ciljem aktivnog očuvanja tradicionalnog nasleđa Srbije. Organizuje se po ugledu na žirirane izložbe u inostranstvu, a cilj je motivacija žena i mladih koji se bave proizvodnjom rukotvorina.

– Učešće na izložbi minijatura u starim tehnikama, pored medijske pažnje i priznanja stručne javnosti, veoma je važno za mene koja sam registrovana preduzetnica, ali je važno i za žene koje rade od kuće. Svake godine se radujem izložbi i pozivam sve zainteresovane žene i mlade da se oprobaju u tehnikama koje najbolje poznaju – istakla je Danijela Jerinkić, vlasnica kikindskog brenda „Frajla“ i višestruko nagrađivana učesnica izložbe minijatura.

Prijavni formular moguće je preuzeti sa sajtova 1000zena.rs i etnomreza.rs. Za najuspešnije minijature i mlade autore, pripremljene su i novčane nagrade, a izložbena postavka će biti održana u Beogradu. Motivi koje autorke i autori treba da obrade vezani su za tradiciju Srbije i mogu biti srednjovekovna ornamentika (freske i manastiri), etnološka građa ili su u vezi sa ćiriličnim pismom. Tehnike kojima se mogu služiti prilikom izrade su tkanje, vez i zlatovez, keramika i pust, necanje i heklanje ili kombinovana.

Etno mreža je krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije organizovanih u zanatska udruženja i zadruge, koje izrađuju autentične rukotvorine primenom tradicionalnih tehnika.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena