Yunet
 

Kultura

Manifestacija „Muzeji za 10“ u Bačkoj Palanci

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 6. maj 2022. • 00:00 •

Manifestacija „Muzeji za 10“ u Bačkoj Palanci

Manifestacija „Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.
Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, 122 učesnika, na preko 170 lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.
Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je:
MOĆ MUZEJA
Kao jedinstvena mesta otkrića, muzeji nas uče o našoj prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje – dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti. Tokom manifestacije Muzeji za 10 istražite potencijal muzeja u pravcu donošenja pozitivnih promena u svojim zajednicama.
Pridružite nam se i otkrijte neverovatnu moć muzeja Srbije!
I ove godine pozivamo publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: „Koja je super MOĆ tvog MUZEJA?” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipove ćemo objaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije nagraditi.

Vreme trajanja Manifestacije: 14 – 20. maj 2021.
Ove godine 18. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 14. maja.
Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti BESPLATAN.

PROGRAM ZA MANIFESTACIJU MUZEJI ZA 10 U BAČKOJ PALANCI
IZLOŽBA

U Muzeju grada 10. maja u 18.00 časova biće otvorena izložba grafika Kristine Maksimović Kozomore.
Kristina je završila Gimnaziju „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci a nakon toga studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Likovni departman –smer Grafika u klasi profesora Aleksandra Botića.
Do sada je učestvovala na mnogim grupnim izložbama a ovo će biti njena druga samostalna izložba.
Biće izložene grafike duboke, ravne i visoke štampe na nekoliko primera matrice. Tematika grafika jesu predmeti i pogled na građevine iz sasvim drugog ugla. Predmeti su svakodnevni ili nekadašnji, sačuvani od zaborava. Grafike su rađene u nekoliko boja i u nekoliko tiraža na Fabriano grafičkim papirima.
Ova izložba trajaće tri nedelje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena