Yunet
 

Izbori

RIK: Otvorena sva birališta, sem jednog u Novom Pazaru

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 3. april 2022. • 00:00 •

RIK: Otvorena sva birališta, sem jednog u Novom Pazaru

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je da su jutros u 7 sati otvorena sva biračka mesta u Srbiji, sem biračkog mesta 77 u Novom Pazaru, gde je došlo do tuče članova biračkih odbora.

„Policija je na licu mesta i to biračko mesto biće uskoro otvoreno. Gotovo je neverovatno da od 8.267 biračkih mesta imamo problem samo na jednom. Ovo je praznik demokratije, jer se danas održavaju izbori za predsednika Republike, parlament, za lokalne izbore u gradovima Beograd i Bori i još 12 jedinica lokalne samouprave“, rekao je Dimitrijević.
Republička izborna komisija utvrdila je da 6.502.307 birača ima pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Broj birača koji ima pravo glasa je usklađen sa ažuriranim biračkim spiskom. Birači u inostranstvu mogu da glasaju na 77 biračkih mesta u 34 zemlje.
Na sednici RIK-a nekoliko članova žalilo se na uputstvo o redosledu članova biračkog odbora za rukovanje biračkim spiskom i uručenjem listića. Kako su naveli, zakon jasno propisuje uređenje biračkog mesta.
Tvrde da predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević nema pravo da sam menja podzakonske akte, kao i da je dopis koji je poslao biračkim odborima nezakonit.
Takođe, stavljaju primedbu i na to da je, kako kažu, biračkim odborima data sloboda da sami uređuju raspored članova komisije koji su zaduženi za određene radnje.

Izvor: RTV

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad